Louis Vuitton x Urs Fischer: it-bags met een rebels tintje

]

In de kunstwereld verwierf Urs Fischer al een ophefmakende reputatie. Nu hij ook het monogram van Louis Vuitton een psychedelisch tintje gaf, is de ‘bad boy’ rijp voor het modepubliek.

Geen expo van Urs Fischer, in de jaren 2000 of vandaag, gaat voorbij zonder dat bezoekers op een gegeven moment peinzen: ‘what the – excusez le mot – fuck’. Of de naar Amerika uitgeweken Zwitser nu fotografeert, schildert of installeert: hij doet monden openvallen en wenkbrauwen fronsen.

Schermvullende weergave Ooit was Urs Fischer nog buitenwipper in de nachtclubs van Zürich. ©MAEGAN GINDI

Opvallen deed Urs Fischer voor het eerst met ‘Untitled (Bread House) 2004-2005’, een uit broodhompen opgetrokken bergchalet op ware grootte waarvan het rottingsproces deel van de performance was. In 2006 bestendigde Fischer zijn ophefmakende reputatie toen hij de vloer van de New Yorkse ‘Gavin Brown’s enterprise’ uitgroef. Fischer doopte de installatie – een bijna 2,5 meter diepe woestenij tussen maagdelijk witte galeriemuren – ‘You’. ‘Meditatief’ volgens The New York Times, volgens bezoekers: what the – excusez le mot – fuck.

Een greep uit het latere kunstassortiment: een aan een nylondraad bengelende banaan, een megabuste van popster Katy Perry die het publiek met gekleurde klei moet versieren. Of ‘Leo (George & Irmelin)’ uit 2019, een kaars/levensgrote replica van Leonardo DiCaprio en zijn ouders die tijdens de vernissage in de Gagosian-galerie in Parijs fijntjes brandend wegsmolt als reminder van de tijd en de vergankelijkheid.

Schermvullende weergave De door Urs Fischer uitgegraven galerie ‘Gavin Brown’s enterprise'.

Urs Fischer x Louis Vuitton

Na de kunstwereld is het nu aan het grote publiek om warm te lopen voor deze beeldhouwende en schilderende fotograaf. Fischer goes fashion, met carte blanche van Delphine Arnault, de kunstminnende vicepresident van het luxeconglomeraat LVMH. ‘Louis Vuitton x Urs Fischer’ is zijn eigen gelimiteerde capsulecollectie tassen en kleren.

‘Iedereen zou wat meer moeten experimenteren: wat heb je te vrezen of te verliezen?’ Urs Fischer

Terwijl eerst alleen sprake was van een zijden sjaal – een LV-traditie sinds de Amerikaanse kunstenaar Sol LeWitt in de jaren 80 van de vorige eeuw een eerste carré ontwierp – kwam gaandeweg de vraag naar meer. ‘Na de sjaal werd er gepolst of ik ook tassen en kleren wou ontwerpen’, aldus Fischer. ‘Zo werd het best een interessante rit.’

En Fischer zou Fischer niet zijn mocht hij ook hier zijn publiek niet aan het denken willen zetten. Bijvoorbeeld over het wereldberoemde Louis Vuitton-monogram met bloemen en verstrengelde L en V. Als kind in het Zwitserse Zürich had Fischer niet het flauwste benul waarvoor de gepatenteerde tekens sinds 1886 van de Parijse reiskoffer- en lederwarenproducent stonden.

Schermvullende weergave Schoenen uit de gelimiteerde capsulecollectie ‘Louis Vuitton x Urs Fischer’.

Psychedelisch monogram

‘Wat raar, dacht ik, om iemand anders naam op je tas te willen hebben’, zegt de artiest. Net dat bekende logo werd in zijn getatoeëerde handen getransformeerd tot een variant waarvan nietsvermoedende passanten zich vooral afvragen of dat wel degelijk het chique Franse huis betreft, dan wel een illegale kopie.

‘Memory sketches’, noemt Fischer zijn methode. Resultaat is een psychedelisch monogram: zwart-rode en wit-rode patronen waarop iemand als het ware een strijkijzer vergat, waarna de symbolen wegsmolten. ‘Het patroon is wereldbekend, en afhankelijk van iemands achtergrond, locatie, lifestyle en ambities varieert de betekenis. Daarom besloot ik het spontaan met de hand te tekenen, alsof ik het los uit mijn geheugen schetste.'

‘Vergelijk het met wanneer je verschillende mensen vraagt om een wereldkaart uit het hoofd te tekenen. De een tekent Europa groter, de ander vergeet India. Het idee dat herinneringen concepten kunnen vervormen, fascineert me.’

Schermvullende weergave a de kunstwereld is het nu aan het grote publiek om warm te lopen voor kunstenaar Urs Fischer. ©MAEGAN GINDI

Creatief proces

De collectie ontstond tussen de coronapieken in. Na een meeting met het creatieve team in Parijs ontwierp Fischer verder al zoomend vanuit New York en Los Angeles. ‘Als artiest werk ik meestal alleen. Dat ik nu moest overleggen met anderen was verrijkend, zeker in deze geïsoleerde tijden.’

Omdat Fischer tassen wou die ‘als een teddybeer uitnodigden om aan te raken’, ontwikkelde het Parijse atelier een ‘tuffetage’-borduurwerk waarmee Fischer fluweelachtige driedimensionale monogrammen ‘drukte’ op handtassen als de Speedy en de Cabas. Dat Urs Fischer er zelf ietwat als een teddybeer uitziet, en zijn voornaam als ‘beer’ in het Frans klinkt, is mooi toeval.

‘Als outsider moet je minder ‘verantwoorde’ luxe maken dan als ontwerper.’ Urs Fischer

Het concept van ‘Louis Vuitton x Urs Fischer’ verschilt dag en nacht van zijn debuut bij het luxehuis. In 2019 al was Fischer een van de artiesten die naar jaarlijkse gewoonte een Capucine-handtas tot ‘Artycapucines’ transformeerde. Fischer liet de handtas ongewijzigd, hij voegde alleen een reeks ‘opgewaardeerde sleutelhangers’ toe: een levensechte banaan, een appel, een aardbei, een champignon en een ei. In Fischer-land mag al eens gelachen worden.

Schermvullende weergave Het wereldbekende Louis Vuitton-monogram veranderde Fischer in iets psychedelisch. ©MAEGAN GINDI

Collabs met kunstenaars

Opvallende samenwerkingen tussen kunstenaars en luxehuizen werden vaste kost in de modewereld sinds Marc Jacobs – tussen 1997 en 2014 creatief directeur bij Louis Vuitton – aan modeontwerper en graffitiartiest Stephen Sprouse vroeg om in 2001 zijn ding te doen met een handtas. De collectie vloog de deur uit, en collabs gingen nooit meer weg.

Volgens Fischer zijn collabs niet alleen (commercieel) interessant voor modehuizen. ‘Als een artiest en een modelabel samenwerken, maak je niet noodzakelijk kunst of mode, maar iets ertussenin. Zo’n collab levert niet alleen een groter bereik op, ze is ook een goeie manier om te evolueren. Wie altijd in hetzelfde hokje werkt, vertelt geen interessant verhaal. Iedereen zou wat meer moeten experimenteren: wat heb je te vrezen of te verliezen?’

Zo’n samenwerking werkt ook bevrijdend. ‘Ik kom toe en spring erin en er dan weer uit. Als outsider moet je minder ‘verantwoorde’ luxe maken dan als ontwerper. Kunstenaars zijn vaak avontuurlijk, volgens mij omdat ze dikwijls voor zichzelf creëren, en dan is het zoals met food: als je voor jezelf kookt, heb je de grootste vrijheid om te beslissen wat je eet.’

Schermvullende weergave ‘Shadow’ van Urs Fischer

Groot publiek

De tijd dat de nu 47-jarige kunstenaar als onbekende fotografiestudent bijkluste als buitenwipper in de nachtclubs van Zürich ligt intussen ver achter hem. Intussen is ook de baas van Kering, dat andere luxeconglomeraat, grote fan. Fischer was de eerste solo-exposant in François Pinaults Venetiaanse Palazzo Grassi en zijn werk maakt ook deel uit van de omvangrijke Pinaultcollectie.

Als deze stunt iets van de vorige Louis Vuitton-kunstcollabs weg heeft, zou het wel eens de megafoon kunnen worden waarmee hij popcultuur wordt. Aan iemands arm of benen reikt je werk verder dan in een galerie. Het grote publiek zal zijn uitvergrote sculpturen van spiegeleieren, avocado’s en katten in de LV-vitrines ontdekken, en denken: what the – excusez le mot – fuck.

Deze 17 warme sjaals helpen je de winter door

]

Dit artikel volgt de maatregelen vanaf 20 januari zoals gepubliceerd door de Rijksoverheid en het RIVM. Bekijk de meest actuele maatregelen op de website van de Rijksoverheid.

Natuurlijk blijven we allemaal, gezien de lockdown en avondklok, zoveel mogelijk binnen. Toch moet je soms ook even naar buiten: voor boodschappen, een coffee to go bij je favoriete lokale horecagelegenheid of om gewoon een frisse neus te halen. Maar die neus hoeft ook weer niet zó fris, dus moet je je wel warm inpakken.

Begin je uitje naar buiten goed gemutst (pun intended) en ingepakt met een heerlijke sjaal. Deze knusse exemplaren zijn niet alleen lekker warm maar ook nog eens erg mooi. En als je dan helemaal cool maar én warm de winter door wil gaan, match je hem met een muts, jas of een paar fijne handwarmers à la die van Bernie Sanders. Maar eerst die sjaals dus, komen ze.

De mooiste sjaals voor de koude dagen

]

In een wereld waar verantwoorde consumptie en een magere koopkracht leiden tot verminderde en beter doordachte aankopen, moet de kledingsector zijn positie herzien. Mikken op het momentum van nieuwe trends is niet langer voldoende. De mode heroverweegt haar waarden, zet zich in voor goede doelen, breidt haar beleid omtrent maatschappelijk verantwoord ondernemen uit en bovenal: communiceert onverstoord haar goodwill. Er is echter een andere invalshoek mogelijk, namelijk die van het product zelf.

De ‘Meteor Shower Jitney’ van Virgil Abloh

We gaan terug naar september 2019. Op de catwalk van Off-White liep model Audrey Marnay met in haar rechterhand een ongebruikelijk accessoire: een stuk zwart leer, iets tussen een clutch en een handtas. Het object genaamd “Meteor Shower Jitney” is niet erg praktisch en is eerder een verzamelobject dan een modeaccessoire te noemen. Net als de kleine tassen van Jacquemus, heeft het ontwerp het slechts een paar functies. Ook is het idee van een tas als clutch te dragen niet helemaal nieuw. De invloed van het merk en van de maker Virgil Abloh, is hoe dan ook voldoende om het object een speciale betekenis te geven. Door zijn niet-functionaliteit hielp de handtas van 990 euro het concept van het hybride product op te frissen.

Stellawear, de samensmelting van lingerie en badkleding

De laatste tijd zijn er steeds meer high-end, trendy merken die hun steentje bijdragen aan revolutionaire en hybride producten. Bijvoorbeeld het merk Stella McCartney. De Stellawear-collectie, gelanceerd in september 2020, biedt een lijn die lingerie en badkleding combineert. De veelzijdige stukken zijn ontworpen voor dagelijks gebruik in het water, en kunnen op meerdere manieren gedragen worden. Zo kun je de rug van het badpak ook voorop dragen. Doordat de kledingstukken op meerdere manieren gedragen kunnen worden en je daardoor minder hoeft te kopen, lijkt deze collectie een voorbeeld van de toekomst te zijn voor de kledingsector die zich richt op doordachte consumptie.

Beeld: Stellawear

De veelzijdigheid van het dragen

Onlangs heeft de behoefte aan mondkapjes in verband met de pandemie, nieuwe kansen gecreëerd voor merken en ontwerpers. De verkoop van mondkapjes nam snel toe, zowel in fysieke winkels als online. Onder de overvloed aan aanbod viel één ondernemer op door het product hybride te maken. Het merk Baylandi, bedacht door Caroline Bayle tijdens haar bevalling, heeft een sjaal ontwerpen met een bepaalde vouw waardoor dezeook als een mondkapje kan worden gedragen. Het accessoire vervult daarmee de twee-in-één-functie.

De SS21-collecties staan vol met voorbeelden. Het Japanse label Ujoh heeft gewerkt aan het idee van veelzijdige kleding in overeenstemming met zijn deconstructivistische stijl. Daaruit is een jurk ontstaan die doormidden kan worden geknipt, en getransformeerd wordt in een meerlagige rok.

De veelzijdigheid van het dragen, dat is ook het idee dat Y / Project naar voren bracht in zijn “Evergreen” -collectie, gepresenteerd op video tijdens de Paris Fashion Week lente-zomer 2021. De video die je zou kunnen opvatten als een tutorial, toonde drie modellen, elk vergezeld door stylisten die hun outfit aanpassen om hem een nieuwe versleten look aan te meten.

De dubbelzijdige stukken van Victoria / Tomas

Ten slotte heeft het Franse merk Victoria / Tomas het radicale besluit genomen zijn SS21-collectie te introduceren in het concept van veelzijdige kleding. “Vanaf nu zullen de Victoria / Tomas-collecties volledig bestaan uit omkeerbare kledingstukken die de identiteit van het merk weerspiegelen en het concept van paren uitstralen”, kondigde het bedrijf onlangs aan in een persbericht.

Beeld: Victoria / Tomas SS21

Victoria / Tomas optimaliseert het idee van omkeerbare stukken door volledig gebruik te maken van beide kanten van het kledingstuk. “Elke keer zijn dit twee totaal verschillende concepten: enerzijds een basisstuk voor het dagelijks leven, geïnspireerd door de codes van werkkleding en de eenvoud van de mannelijke garderobe; aan de andere kant een meer uitgewerkte creatie met vrouwelijke details, zoals kostbaar borduurwerk of subtiel gedrapeerde zijden mouwen, " aldus het persbericht.

De nog steeds ongebruikelijke benadering, zo niet uniek bij luxe merken, zal naar alle waarschijnlijkheid breder omarmd gaan worden. Meervoudig gebruik van hetzelfde product is een eigenschap die des te meer van belang is bij een duurder product. Het succes van Louis Vuitton’s Multi Pochette-tas (uitgebracht in 2019) heeft dit al bewezen. Het accessoire dat in de webshop van het merk voor 1420 euro werd verkocht, is momenteel uitverkocht.

Dit artikel is eerder verschenen op FashionUnited.FR, vervolgens vertaald en bewerkt door Ilona Fonteijn.

Beeld: Victoria/Tomas PE21, Louis Vuitton website.