Footway med foten på gaspedalen
E-handlaren står välrustad med automatiserat robotlager, tung expansionsagenda och en driven entreprenör. Frågan är vart skon klämmer med tanke på aktiens katastrofala utveckling relativt andra e-handlare.
Footway Börskurs: 19,00 kr Antal aktier: 63,1 m Börsvärde: 1 199 Mkr Nettoskuld: 392 Mkr VD: Daniel Mühlbach Ordförande: Helene Willberg
Footway (19 kr) grundades som en skobutik på nätet. Idag driver man e-handel via ett flertal olika sidor som Footway, Brandosa, Heppo, Runforest och Solestory.
Tidigare i år förvärvade bolaget Sportamore som tidigare fanns noterat på Stockholmsbörsen. Hos Sportamore säljs sportkläder och andra sportartiklar.
Footway grundades 2010 och drivs av Daniel Mühlbach som tidigare startade Lensway som såldes till kanadensiska Coastal Contacts under 2004.
Idén bakom Footway är, lite förenklat, att bolaget i princip inte ska behöva veta något om skor och kläder. I stället för att försöka förstå vilka stilar och färger som kommer vara heta till nästa säsong så läser och analyserar bolagets algoritmer vad kunderna söker efter. Lagret fylls sedan därefter.
Affärsvärldens huvudscenario 2019 2020E 2021E 2022E Omsättning 991 1 853 2 131 2 451 – Tillväxt +30,4% +87,0% +15,0% +15,0% Rörelseresultat 15 -46 0 0 – Rörelsemarginal 1,5% -2,5% 0,0% 0,0% Resultat efter skatt 5 -40 -9 -12 Vinst per stamaktie 0,01 -0,71 -0,22 -0,26 Utdelning per aktie 0,00 0,00 0,00 0,00 Avkastning på eget kapital 2% -10% -2% -2% EV/Sales 1,6 0,9 0,7 0,6 Kommentar: Vinst per stamaktie är räknat efter avdrag för årliga preferensutdelningar på 4,4 Mkr. Resultatet för 2020 innehåller hittills i år engångskostnader om totalt 38 Mkr relaterat till integrationen av Sportamore.
Förvärvet av Sportamore tillförde drygt en miljard i omsättning och för detta betalade Footway knappt 440 Mkr. Köpet finansierades till stor del genom nyemission på drygt 420 Mkr.
Sportamores hemsida kommer behållas likt koncernens övriga e-handelsportaler. Men den har redan migrerats till Footways struktur som är baserad kring sökrutan i topp där ambitionen är att kunden på samma sätt som i Google ska kunna fritextsöka på det man letar efter. Migrationen har dock inte skett utan viss kritik från kunderna.
I november lanserade Footway en ny e-handelsplattform med gemensam global infrastruktur för alla koncernens nätbutiker. Där ingår exempelvis hantering av lager och logistik, kundservice, kassalösningar och en portal för leverantörer.
Som en del av samgåendet kommer också huvudkontoret i sin helhet att förläggas till Footways lokaler i Kista. Integrationsprocessen kan komma att dämpa den organiska tillväxten tillfälligt men förväntas ge kostnadsbesparingar om närmre 100 Mkr årligen inom varuinköp, marknadsföring och logistik. Arbetet med detta planeras vara genomfört före årsskiftet.
Allt som allt är det imponerande raskt jobbat av Footway. Redan i augusti, bara tre månader efter förvärvet, lovades att Sportamore skulle expandera till hela 19 nya marknader inom sex månader. Det tog knappt tre innan man levererade. Imponerande är också att kostnader för tidigare expansioner har legat på i storleksordningen ett fåtal hundra tusen kronor per marknad. Optimering av prissättning, sortiment och marknadsföring ska enligt bolaget ske automatiskt på varje marknad.
Totalt finns Footway-gruppen därmed på 24 olika marknader. För att hantera detta planerar bolaget bland annat utöka Sportamores robotlager i Eskilstuna. Detta ska mer än dubbleras från dagens 23 000 till 48 000 kvadratmeter vilket beräknas ge kapacitet till försäljning på över 10 miljarder kronor. Idag omsätter koncernen drygt 2 miljarder.
Bolag Avkastning 1 år % P/E 2021E EV/Ebit 2021E EV/Sales 2021E Ebit-marginal 2021E % Årlig tillväxt 2020-2022 % Footway 1,1 – – 0,7 0,0 20,0 Boozt 201,6 44,5 30,7 1,8 6,0 16,3 Zalando 96,5 88,6 56,9 2,2 3,9 18,4 Lyko 233,3 67,5 49,4 2,4 4,8 23,1 BHG Group 193,7 34,2 28,2 1,9 6,8 8,4 Genomsnitt 145,2 58,7 41,3 1,8 4,3 17,2 Källa: Affärsvärlden / Factset
2020 har varit ett guldår för e-handlare och merparten av de i tabellen ovan tjänar mer pengar idag än de någonsin gjort.
Så har dock inte varit fallet för Footway och det här sannolikt här som skon klämmer för aktiens del. I stället för rekordvinst har Footway gjort nyemission, slitigt med integrationsjobb och investerat i expansion. Förmodligen är det helt rätt för att bygga värde på sikt men inget som lyfter kursen här och nu. Aktien värderas nu kring 0,7 gånger försäljningen vilket kan jämföras med snittet på 2,0 för övriga e-handlare.
Men gräver man djupare finns mycket att gilla här. Footway har en skalbar plattform där algoritmer och datadrivna beslut är kärnan. Bolaget står välriggat med automatiserat robotlager och expanderar på mängder av marknader till låg kostnad. Footway har dessutom en driven entreprenör i Daniel Mühlbach som äger aktier för drygt 140 Mkr och inte är rädd att gasa och växa med förvärv.
Trots stora synergier från köpet av Sportamore tror vi dock inga stora vinster kommer rapporteras i närtid, utan snarare återinvesteras i fortsatt tillväxt. Det är också lite oroande att kunderna sparkat bakut kring den nya Sportamore-sajten där lanseringen varit klart tuffare än bolaget tänkte sig. Givet den svidande kundkritiken finns risk för en riktigt svag Q4-rapport vilket vi tagit höjd för i våra prognoser. Kanske funderar bolaget ett varv extra innan man nästa gång tar in och integrerar en ny e-handlare i Footway-gruppens portfölj av nätbutiker.
Frågan är också om man sprider sig för tunt med alla dessa nysådda frön på 20-talet marknader. Även om investeringarna för expansion är små kan det bli kostsamt att driva trafik och marknadsföra sajterna. Nettoskulden på knappt 400 Mkr är hög även om det finns en huvudägare med djupa fickor i fastighetsprofilen Rutger Arnhult.
För den långsiktige är det här en intressant aktie. I ett optimistiskt scenario där expansionsplanerna bär frukt och aktien får en värdering i linje med övriga e-handlare är Footway en mångdubblare. Rådet blir köp.
Lista över antikvitetsobjekt i Bytt är Bytt 22 oktober
Här hittar du alla objekt och dess beskrivningar från femte avsnittet av Bytt är Bytt, säsong 2.
En fransk väggbarometer
Från gustaviansk tid, empire, troligen ca 1810. Oktogonal förgylld träram med dekorativa sniderier. Runt om kan man läsa, solurs från toppen: Variable, Bau temps, Bau fixe, Très sec, Tempête, Gr de pluie, Pluie ou Vt. Det finns inte så många i detta fina skick. Kvicksilverbarometern är ett mätdon för uppmätning av luftens tryck som numera är ovanlig. En kärlbarometer erhålls då den öppna änden av ett evakuerat rör som är tillslutet i andra änden förs ner i ett kärl med kvicksilver. På grund av lufttrycket stiger kvicksilver upp i röret. Vid normalt lufttryck blir kvicksilverpelarens höjd 760 mm. Trycket kan då anges som 760 mmHg eller 760 torr (= 1013,25 hPa).
Kinesisk urna från Transition mellan Ming & Qing 1600-tal
Urnan är ovanligt stor och i perfekt skick. Motivet är drakar gjorda i blå underglasyr. Detta var ett vanligt motiv under denna tid, den kinesiska draken ofta för lycka och tur. Urnan är från perioden som kallas Transition och pågick ca 1621-84. Transition, som var övergångsperioden mellan Ming och Qing, var en tid av oroligheter och uppror. Det var oroligt i porslinsstaden Jingdezhen och de kejserliga beställningarna upphörde. Tillverkningen av porslin avstannade dock inte helt, utan både i Jing, dezhen och i privata ugnar runt om i landet fortsatte den i mindre tillverkning. Epoken kallas ”den fria penselns tid".
En stol gjord av Gustaf Fjaestad
En stabbestol i svensk jugendstil från de värmländska skogarna, tillverkad av Gustaf Fjaestad (1868-1948).
Stolen är utkarvad och skulpterad ur ett enda stycke furu från nedersta delen av tall- eller granstammen. Stubben blir stabben. Traditionen hittas främst i Norge och i Värmland.
Motivet är bland annat granbarr och –kottar. Längst upp på ryggen ser det nästan ut som fiskfjäll. Den är signerad.
Akvareller målade av Jenny Nyström
Fyra inramade originalakvareller till vykort. Målningarna är signerade.
Motiven är: 1. Gröt till tomten – en flicka och en pojke ställer en skål med risgrynsgröt till tomten i stallet. Pojken håller i en lykta. Mått: 23,5 cm höjd x 13 cm bredd
-
Julkort – en mamma ligger och sover med sitt barn i en säng. Julgran i bakgrunden. Text: GLAD JUL! Mått: 23 cm höjd x 15 cm bredd
-
Kyrkrodd – tre vuxna och tre barn klädda i folkdräkter ror en eka. Mått: 16 cm höjd x 25.5 cm bredd
-
Ombord – en finklädd kvinna står vid masten på ett fartyg. Mått: Höjd: 34 cm höjd x 25,5 cm bredd.
Jenny Nyström (1854-1946) studerade vid Konstakademien i Stockholm och Paris. Hon var stora delar av sitt liv ensam försörjare av sin familj och var oerhört produktiv. Hon gjorde hundratals, kanske tusentals, jultidningsomslag, julkort och julbonader och illustrerade över 340 barnböcker.
Elvis Presleys foto med autograf
Autografen tillkom ca 1965. Mannen som låg bakom att ägaren fick den var den brittiske basisten Philip Spalding, som i sin tur gav i uppdrag till en kollega att ordna autografen. Personen hade med sig ett papper eller något annat som Elvis skulle skriva på, men Elvis drog själv fram denna bild på sig själv, därav skicket. Det finns ett äkthetsintyget på baksidan.
Längd/bredd: Lite mindre än ett A4, uppspänd på ett kardboard. På baksidan sitter brevet!
Hasselbladskamera av Szilárd Szabad
Denna kamera är från 1947 och i färgen röd. Hasselblads universalkamera med rörligt framstycke, handlar om vridning och lutning. Det gjordes inte många. Många saknar bakstycke, eftersom många fotografer glömde den. Dragspelet ömtåligt, utsatt för massa vikningar. Bälgen gjord av en kvinna. Den är i gott skick.
Szilárd Szabad (1907-1994) började bygga träkassetter till kameror. Svåra att få tag på under kriget.
Mått: Utfälld längd 80cm höjd 30cm bredd 25 ihopfälld
En skulptur gjord av Hertha Hillfon
Denna skulptur gjordes 1996 och materialet är svartglaserat stengods. Och personerna vi ser är Herthas barnbarn och barnbarnsbarn. Denna har aldrig varit ute på marknaden utan har stått hemma hos konstnärens son sedan den gjordes.
Hertha Hillfon (1921-2013) var en banbrytande konstnär och skulptör. Hon skapade under 60-talet konst av vardagliga föremål, och gjorde lerskulpturer av brödlimpor, barnskjortor eller farfars tofflor. Men mest känd är hon nog ändå för sina stora, monumentala ansikten i brons eller keramik. Hillfon var oerhört produktiv och arbetade med leran in i det sista, fram till sin död vid 92 års ålder år 2013.
Vikt ca 130 kg
Örhängen från modehuset Chanel
Kameliaformade clips-örhängen i sterlingsilver och med strass av hög kvalitet. Detta att ha strass istället för diamanter är inget ovanligt bland bijouterier från Chanel. Coco Chanel tyckte nämligen att det var strunt samma om smycken var äkta eller inte, så länge de var snygga. Kameliablomman finns nu som symbol på samtliga Chanelkassar och -boxar. På baksidan av örhängena är det tryckt ”Chanel”.
Coco Chanel (1883-1971) egentligen Gabrielle Bonheur. Med ambitionen att ge kvinnor samma frihet som män skapade Chanel sparsmakade men sofistikerade kläder fria från korsetter och tydliga klassmarkörer och hon kom att skapa ett imperium.
Mått: Ca 2 cm i diameter.
Charlotte Perrelli har hittat sin bröllopsklänning
Vi kan nu avslöja allt om Charlotte Perrellis jakt på brudklänning inför bröllopet på ett franskt slott utanför Paris i sommar.
Charlotte har tidigare berättat för Allt om Mode att hon helst vill gifta sig i en lite gammeldags, glamourös brudklänning i vintage-stil.
Under sina fyra dagar i London tillsammans med killkompisarna Mattias Stafsing och Patrik Lernberger (som driver hårvårdsmärket LernbergerStasing) har Charlotte till slut hittat sin drömklänning.
Hon vill ännu inte avslöja designerns namn och tillägger att inte ens blivande maken Anders Jensen vet hur klänningen ser ut.
– Det ska vara en hemlighet för alla, säger hon.
– Nu har vi tagit nya mått så att man kan börja sy klänningen. Sen åker jag tillbaka till London om en månad för att åter prova och se till att allt sitter på plats.
Svensk design första gången
När Charlotte gifte sig första gången var hon klädd i svensk design.
– Nu när vi har ett mer internationellt bröllop i Frankrike vill jag ha en internationell designer.
Under Londonbesöket hann Charlotte även med en del shopping tillsammans med sina vänner.
Bland annat besökte de Alexander McQueens butik på Old Bond Street men Charlotte förnekar bestämt att hon ska gifta sig i en McQueen-klänning.
– Vi har varit runt i hela stan, Selfridges, Liberty, Chanel, Valentino och en del butiker i Soho, men jag har ändå inte shoppat så mycket till mig själv, mest till barnen och min blivande make, säger Charlotte.
– Jag har köpt Nike-skor till barnen, en present, än så länge hemlig till Anders, och även ett par tofflor från Bottega Veneta, som jag letat efter i hela Europa, till Anders.
Men något har du väl köpt till dig själv Charlotte…?
– Ja, jag har köpt ett par Chanel-skor till mig själv.
Bästa shoppingen i London?
– Det är längs Bond Street, Sloane Street, och sen bör man nog ta en tur till Harrdos, inte minst för te-avdelningen.
Det mesta verkar klaffa inför sommarens sagobröllop på ett slott utanför Paris. Ett bröllop som pågår i dagar tre.
Runt 120 gäster kommer att flygas in för att vara med på bröllopet.
– Kommer att bli en trevlig helg med en massa fantastiska vänner.
Charlotte Perrellis blogg
Sångerskan använder flitigt sin blogg och uppdaterar den med skönhetstips och nedslag i sin vardag. För den nyfikne är det ett bra tips att kika in här då och då för uppdatering om bröllopet den 29 augusti.