Oslo-mann siktet for hvitvasking av minst 422 millioner kroner
STOPPET: Politiet har fulgt med den 48 år gamle familiefaren siden han ble kontrollert av tollere på Gardermoen i 2018. Da hadde han med seg 110.000 euro i kontanter som han ikke deklarerte, ifølge tollvesenet. Tre år senere ble han pågrepet og siktet for grov hvitvasking. Foto: Hans O. Torgersen, Aftenposten / POOL / NTB
Oslo-mann siktet for hvitvasking av minst 422 millioner kroner
I september 2019 gikk en mann (48) gjennom tollområdet på Gardermoen. I bagasjen hadde han nesten 13,5 millioner i kontanter og en kjøpekontrakt for en luksusklokke.
Publisert: Oppdatert for mindre enn 3 timer siden
Den 48 år gamle mannen fra Oslo var på vei til Istanbul, men ble stoppet før han gikk ombord i flyet. Tollerne ville se nærmere på innholdet i koffertene og sekken hans.
I forkant av turen hadde 48-åringen deklarert drøyt seks millioner kroner i kontanter. Da tollerne åpnet koffertene fant de ytterligere syv millioner kroner, som også skulle ha vært deklarert, ifølge VGs opplysninger.
I tillegg lå det en kjøpekontrakt for en Rolex La Montoya til en verdi av cirka to millioner kroner i sekken. Luksusklokken skulle overleveres ved en butikk i Genève i Sveits, ifølge kontrakten.
I slutten av januar i år ble den såkalte «betalingsagenten» pågrepet og siktet for grov hvitvasking, blant annet av narkotikapenger.
Politiet mener 48-åringen har transportert ut drøyt 617 millioner kroner fra Norge i perioden mellom 2015 og 2018. Han har enten har gjort dette via bankkonto eller kontant, ifølge politiet.
Politiet knytter minst 422 av de 617 millioner kronene til hvitvasking.
Han nekter straffskyld.
– Det er enorme summer. Det er opp til flere hundre millioner kroner i året over mange år, sier politiadvokat Christian Eckhoff i Øst politidistrikt til VG.
I politiavhør har 48-åringen forklart at kontrakten til luksusklokken må ha havnet i sekken hans ved en tilfeldighet. Han trodde heller ikke at klokke-salget var reelt – men svindel, får VG opplyst.
les også «Operasjon Emma»: Kriminelle skrev om torturkjeller
«Betalingsagent»
48-åringen fra Oslo kommer opprinnelig fra Somalia. Han har i mange år drevet et eget firma i hovedstaden som tilbyr betalingstjenester, såkalt Hawala-virksomhet. Det er et system for betaling og pengeoverføring over landegrenser.
Systemet er basert på tillit og islamske tradisjoner, og brukes i flere steder i verden og fungerer som et bankvesen.
I 2017 grep Finanstilsynet inn etter å ha ettergått 48-åringen og firmaet hans i minst ett år. Da tilbakekalte de konsesjonen om å formidle betalinger.
Årsaken var blant annet manglende kontroll i henhold til hvitvaskingsregelverket. Han klaget på vedtaket, men det ble opprettholdt.
Politiet mener at han likevel har fortsatt med å føre penger ut av landet og at han blant annet har operert som «betalingsagent» for et organisert kriminelt nettverk på Østlandet.
I fengslingsmøtet i slutten av januar i år forklarte 48-åringen at han hadde fylt ut deklareringsskjemaet før han ankom flyplassen i september 2019. Han hevdet videre at han skulle streke over det utfylte beløpet og påføre riktig beløp der.
48-åringen unnlot imidlertid å deklarere alle pengene, fordi han var stresset og sliten, ifølge ham selv.
ENORME SUMMER: Politiet mener den 48 år gamle «betalingsagenten» kan ha fraktet vesentlig høyere summer ut av Norge enn hva som er mistanken per dags dato. Foto: Gorm Kallestad / NTB
Stoppet før
Allerede i slutten av 2018 ble «betalingsagenten» stoppet på Gardermoen. Da var han på vei inn i Norge med nesten 110.000 euro som heller ikke ble deklarert. Pengene ble derfor tatt i beslag, får VG opplyst.
– Det var da vi begynte å følge med på ham og fikk et mistankegrunnlag mot ham, sier politiadvokaten.
I fengslingsmøtet i januar i år knyttet 48-åringen disse til hawala-systemet, ifølge VGs opplysninger.
«Betalingsagenten» forklarte også at han var stresset og snakket i telefon da han ankom Gardermoen. Han gikk derfor ved en feil på grønn sone.
BOSATT I OSLO: Den 48 år gamle «betalingsagenten» og familiefaren bor i hovedstaden og knyttes til et organisert kriminelt nettverk her. I tillegg mener politiet at han også opererer for andre kriminelle, som er under etterforskning. Foto: Jørgen Braastad
Etterforsker andre kriminelle
Politiet mener altså at 48-åringen har transportert ut drøyt 617 millioner kroner fra Norge på tre år.
Politiets oversikt viser at kun 195 millioner kroner er deklarert på vegne av kunder, noe som betyr at drøyt 422 millioner kroner er ført ut av Norge uten å være knyttet til kundetransaksjoner.
Politiet mener derfor at disse 422 millioner kronene dreier seg om hvitvasking av penger.
– Det er mistanken nå, så er spørsmålet om det er mer. Den ene gangen vi tok ham, så hadde han med seg dobbelt så mye som han sa. Da kan totalsummen være mye høyere, sier politiadvokaten, og fortsetter:
– Det er en stor sak, og hvis vi kommer i mål, så blir det en veldig alvorlig sak. Hvitvasking av narkotikapenger er kun en del av saken. Vi har opplysninger om at han har hvitvasket for andre kriminelle også, sier politiadvokaten.
I politiavhør har «betalingsagenten» hevdet at utførslene kan knyttes til hans hawala-virksomhet, men dersom forklaringen hans er riktig – så skulle alle pengene ha vært deklarert som transaksjoner for kunder, ifølge politiet.
OMFATTENDE: Øst politidistrikt har samarbeidet med Kripos i etterforskningen mot den 48 år gamle «betalingsagenten». Saken beskrives som omfattende og vil pågå utover høsten og vinteren. Foto: Frode Hansen
Politiet: Feil i kundelister
I politiavhør har «betalingsagenten» gitt politiet tilgang på lister med navn som angivelig er hawala-kunder. Politiet har avhørt en rekke av disse kundene, deriblant de som knyttes til de største beløpene, får VG opplyst.
I disse avhørene har det kommet frem informasjon om at mange av beløpene som står oppført på «betalingsagentens» oversikt, ikke er utført av de personene som han har ført opp, ifølge politiet.
Oversikten til «betalingsagenten» viser også at et enkelt telefonnummer er brukt på åtte ulike personer.
I tillegg har politiets undersøkelser avdekket at samme avsender står oppført med forskjellige telefonnummer og forskjellige mottakere står oppført med samme navn, ifølge VGs opplysninger.
– Hele poenget er at han har en lovlig hawala-virksomhet i bunn og bruker den som dekke og skjul for å føre ut mer penger enn den lovlige hawalaen. Det gjør at han både kan ta ut mer penger enn han registrerer og samtidig registrerer fiktive personer på overførsler. Det er både hvitvasking innenfor hawala-systemet og av pengene som tas ut, sier Eckhoff.
FORSVARER: Advokat Morten Furuholmen representerer den hvitvaskingssiktede «betalingsagenten», som er bosatt i Oslo - men har bakgrunn fra Somalia. Foto: JAN PETTER LYNAU
Avhør
«Betalingsagentens» forsvarer, advokat Morten Furuholmen, forteller til VG at den 48 år gamle familiefaren har gitt en fullstendig forklaring om sine handlinger og sin befatning med kontanter i saken til Kripos.
– Vi kommer til å gjøre det samme med Øst politidistrikt. Han vil være åpen om sin rolle i saken. Han har vært involvert i hawala-systemet og der er det mye penger i omløp, sier Furuholmen.
Forsvareren forteller videre at klienten har forklart at hawala-systemet er det eneste systemet som fungerer i enkelte land og at det derfor blir store summer.
– Men han erkjenner ikke straffskyld for grov hvitvasking, sier Furuholmen.
Skjult operasjon
Høsten 2019 startet Kripos en hemmelig etterforskning mot en 45 år gammel mann fra Bærum som gikk under kallenavnet «depotmannen».
Politiet mener 45-åringen var sentral i omsetningen av narkotika til gjengmiljøet i Oslo. Etter drøyt seks måneders etterforskning fikk Kripos et unikt tilbud fra kolleger i Frankrike og Nederland.
De hadde klart å infiltrere en kryptert kommunikasjonsplattform der organiserte kriminelle nettverk i Europa kommuniserte fritt. Politiet mener et av nettverkene hadde bånd til Norge – og til «depotmannen» og miljøet han ble koblet til på Østlandet.
I løpet av de tre første månedene i fjor pågrep politiet tre menn og tok beslag i store mengder narkotika og verdier.
«Depotmannen» var en av mennene som ble tatt. I tillegg pågrep politiet en mann fra Litauen og en norsk-pakistaner fra gjengmiljøet, som de mener har organisert narkotikavirksomheten.
Norsk-pakistaneren går under kallenavnet «organisatoren».
Politiet mener dette nettverket blant annet har brukt eksklusive Rolex-klokker som håndpenger for narkotika – og at «betalingsagentens» kjøpekontrakt for en Rolex La Montoya kan knyttes til denne virksomheten.
I tillegg mener politiet at «betalingsagenten» bisto nettverket med å flytte penger ut av Norge, får VG opplyst.
SPANING: Her står «depotmannen» på en parkeringsplass utenfor en boligblokk på Rykkin i bærum i fjor vår. Han vet ikke at politiet følger med på narkotikaoverleveringen som er i ferd med å skje. Kort tid senere ble han pågrepet. Foto: POLITIET
«kompis 2»
Da politiet pågrep «depotmannen» i fjor, tok de blant annet beslag i mobiltelefonen hans, en iPhone 8. Der var telefonnummeret til «betalingsagenten» lagret, under dekknavnet «kompis 2».
Trafikkdata viser at de to hadde hatt kontakt med hverandre fire ganger i løpet av en uke i august 2019 – altså kort tid før «betalingsagenten» ble stoppet på Gardermoen med over 13,5 millioner i kontanter, får VG opplyst.
Kontakten besto av vanlig telefon-oppringing og via den krypterte plattformen WhatsApp, ifølge politiet.
I politiavhør har «depotmannen» forklart at han aldri har møtt «betalingsagenten» direkte og han kunne heller ikke huske de fire samtalene mellom dem.
«Betalingsagentens» nummer var også lagret på en av «organisatorens» mobiltelefoner, under et kallenavn som består av første bokstav i «betalingsagentens» fornavn og etternavn. Trafikkdata viser imidlertid ingen direkte kontakt mellom dem.
Isteden mener politiet at de to har kommunisert via to andre personer som er pågrepet og siktet for hvitvasking i saken.
Politiet fant også et notat på telefonen til «organisatoren». I dette notatet sto kontonummeret til «betalingsagenten» i Sparebank 1 oppført, får VG opplyst.
VG har vært i kontakt med «organisatorens» forsvarer, advokat Ole Petter Drevland. Han ønsker foreløpig ikke å kommentere saken.
超型客製勞力士 鏤空Daytona你見過未?
news
超型客製勞力士 鏤空Daytona你見過未?
超型客製勞力士 鏤空Daytona你見過未?
Watch 27 Nov 2018 by Casper Li 不用我說,大家都知勞力士Rolex如何受男士歡迎,尤其是熱賣的運動錶款,往往供不應求,要耐心排隊,想早戴早享受的話就要付出一點溢價。Rolex受錶迷愛戴,也造就了不少客製腕錶的品牌,將勞力士的腕錶改頭換面,如將現代的地通拿custom made成經典的Paul Newman版。來自瑞士的Artisans de Genève就更出人意表,今次大膽將上代Daytona Ref.116520換成鏤空錶盤(skeletonised dial),第一眼感覺是,原來擁有透視感覺的Daytona是這樣!
這枚腕錶的名字叫「La Montoya」,是F1傳奇車手Juan Pablo Montoya跟Artisans de Genève合作改裝的作品,如果你熟悉方程式賽車肯家聽過Montoya的大名,他拿個多項大賽的冠軍,包括「CART Series」、 「Indianapolis 500」及「Monaco Grand Prix」等,連「Rolex 24」他也贏過3次。Montoya本人極喜歡Rolex Daytona這款計時錶,是愛到想將它客製成他理想中的腕錶!
勞力士腕錶一向堅固耐用,機芯可靠精準更是有口皆碑,小心保養,絕對可行走三幾十年。不過勞力士多年來將機芯牢牢收好,不用透明藍寶石水晶底蓋,不將機芯露於人前。可以說,這是勞力士的堅持及傳統。但事實上也有喜歡欣賞機械感的用家,Montoya便是其中之一。
「La Montoya」最大突破是將錶盤鏤空,可以見到內裡的機芯部件,將地通拿的複雜機械感盡情釋放!但同時保留三小盤的經典設計,旁人一看還是認出這原本是一枚地通拿。
除了將錶盤作半透視設計,錶圈也重新製作,用的卻不是最新型號Ref. 116500所採用的陶瓷,反而用上鍛造碳,一種從未在勞力士錶圈上出現的物料,特點是不規則的紋理,為腕錶注入獨特性。三個小盤同樣以鍛造碳製造,並改用上紅、藍、黃的鮮豔色調。
SPECIAL PRIVILEGE
很多客製腕錶的品牌,主要從外觀上著手,「La Montoya」就連本來的4130機芯也一併作出modification,以手工倒角打磨機芯零件,也換上灰金擺陀及藍寶石水晶底蓋,令機芯視野更一覽無遺,錶面及錶底都可欣賞機芯運作。腕錶在Artisans de Genève官網有售,限量製作50枚,錶背邊沿刻有腕錶編號,定價42,260歐元,折約港幣37萬。大家又喜歡這客製地通拿嗎?不過提提大家,腕錶一經改裝,勞力士不會再提供官方保養服務。
YOU MAY LIKE
O’Ward seizes championship lead with Montoya-like drive
Pato O’Ward celebrates by jumping into James Scott Memorial Fountain after winning the second race of the IndyCar Detroit Grand Prix auto racing doubleheader on Belle Isle in Detroit Sunday, June 13, 2021. (AP Photo/Paul Sancya)
Pato O’Ward celebrates by jumping into James Scott Memorial Fountain after winning the second race of the IndyCar Detroit Grand Prix auto racing doubleheader on Belle Isle in Detroit Sunday, June 13, 2021. (AP Photo/Paul Sancya)
Pato O’Ward was fifth when a late caution in Detroit gave him an unexpected chance to become IndyCar’s first two-time winner this season and grab the championship lead.
He had eight laps to get the job done, and on the restart O’Ward launched past two rivals in the first two turns. Then he moved into second and went wheel-to-wheel with Josef Newgarden to steal the victory from the two-time IndyCar champion.
Asked after for his secret to the race-winning restart Sunday at the Raceway at Belle Isle Park, O’Ward had a simple answer.
“Fast hands,” he said.
That’s the same bravado you’d see from Juan Pablo Montoya, who launched his career in the United States in 1999 and has tallied two Indianapolis 500 victories, the CART championship, seven wins in Formula One, two NASCAR Cup wins and three Rolex watches from the 24-hour sports car race at Daytona.
ADVERTISEMENT
If there’s something familiar about O’Ward, with his verbal tics, expressive communication and overt confidence, it might just be that he is the second coming of the mighty Montoya. And he might just be following JPM’s career trajectory, too.
The 22-year-old from Mexico has always wanted to race in Formula One and his first career IndyCar victory earlier this season with Arrow McLaren SP earned him a promised end-of-year test in McLaren’s F1 car. Now O’Ward has two victories and the championship lead headed into Sunday’s race at Road America in Wisconsin.
McLaren Racing CEO Zak Brown made it clear at Indianapolis last month that O’Ward should not get distracted by the looming F1 test and that the driver understands “it’s very important for us to win the IndyCar championship.” After collecting his second trophy in Detroit — which was a double podium weekend for O’Ward — the driver hinted there’s another bonus looming.
“I know what a championship will get me,” O’Ward said. “Maybe I share whenever I win the championship.”
One thing an IndyCar championship would get him is 40 points — enough to put him over the top and earn the coveted FIA Super Licence that would qualify O’Ward to race in F1.
But O’Ward has toned down his F1 talk of late and seems focused on AMSP, a team that has had a remarkable turnaround in under two years. Since McLaren joined Sam Schmidt’s race team in 2020 and O’Ward was added to the lineup, the team is now a legitimate challenger to IndyCar’s “Big Three” of Andretti Autosport, Chip Ganassi Racing and Team Penske.
O’Ward has scored two of the team’s nine career victories, while Andretti has just one win and Penske is still seeking its first trip to victory lane this season. Three of the four Ganassi drivers have wins, but O’Ward holds a one point lead in the standings over Ganassi driver Alex Palou and is up 36 over six-time champion Scott Dixon.
ADVERTISEMENT
“We’re grinding so hard to try to be the best team in the paddock, and I think when you’re working that hard and you’re so focused on the goal, it’s hard to see how far you’ve come,” said Taylor Kiel, president of AMSP. “We can compete every weekend. When the chips are down and we’re P6, we’ve still got a shot to win.’”
Montoya spent all of May at Indianapolis working alongside O’Ward and Felix Rosenqvist in a third car for AMSP. At the first test. he and O’Ward gravitated to each other and communicated in Spanish.
“The engineers are like ‘Hey, we don’t know what you’re talking about,’” said Kiel. “We decided in that moment, ‘You guys can speak your native language as you wish, but in the debriefs let’s make sure the engineers know what you’re saying.’”
Montoya deferred when asked about comparisons between him and O’Ward.
“I really like him. He is doing a really good job for sure,” Montoya said Tuesday. “Hopefully he can keep it rolling.”
Those who know IndyCar’s newest star don’t believe the month around JPM rubbed off on O’Ward. He was already incorporating ‘Yeah, man’ into most of his answers and playfully working his way around the paddock.
NASCAR driver Daniel Suarez and O’Ward are both from Monterrey, Mexico, and he said he considered the O’Ward family very good friends. He’s known the driver nearly 15 years and not seen any difference in O’Ward’s personality from his early racing days to his sudden ascent.
“He’s a great kid, he’s full of energy, he’s very, very talented and he’s got a lot of experience for his age,” Suarez said. “He has the talent to win the championship, he’s hungry and he’s been winning races since go-karts. This is who he is.”
O’Ward will declare he’s the best driver in the IndyCar paddock. He knows his resume doesn’t stack up against Dixon or the veterans, but if he doesn’t believe in himself, who will?
“Whenever you let people step around or over you, then it becomes a habit,” he said. “People know that I’m not here to be fifth or sixth. They know I’m here to win. I’m pretty sure that’s the message that we portrayed (in Detroit).”
Now he looks ahead to the second half of the IndyCar schedule and a run toward the championship for AMSP because “they have given me an opportunity that many people would kill for, and I want to be the one that gives them their first championship.”
More AP auto racing: https://apnews.com/hub/auto-racing and https://twitter.com/AP_Sports