Kolla själv: Så mycket kan du få för dina smycken

]

Den som är ute efter att köpa kan också göra prisvärda fynd.

Både smycken av ädelmetall och bijouterier kan vara värda tusenlappar på andrahandsmarknaden.

Generellt sjunker värdet ganska rejält på ett smycke som du säljer i andra hand. Men det finns flera undantag som kan generera en hel del pengar för den som vill sälja.

– Designade smycken eller smycken från omtyckta kollektioner som inte tillverkas mer kan säljas mycket dyrt på auktion. Vi har många kunder som frågar efter smycken från exempelvis Ole Lynggaard och Cartier, då dessa smycken säljs tangerar eller överskrider priserna ibland butikspris beroende på hur ovanliga de är, men även dessa smycken kan fyndas, säger Sara Berglund som är värderare på Bukowskis.

– Ett högre pris kan också ha att göra med att vi har vissa kollektioner som är omtyckta men inte så omfattande. Då är andra hand det enda sättet att få tag på den här typen av smycken, fortsätter hon.

LÄS MER: Så mycket kan du tjäna på din väska

BROSCH, Dior, 1900-talets andra hälft. Slutpris: 5 800 kronor. Foto: Bukowskis Dela fotot på Pinterest

CHRISTIAN DIOR, collier samt brosch, 1950-tal. Slutpris: 12 250 kronor. Foto: Bukowskis Dela fotot på Pinterest

Guld går alltid

Guld går alltid att sälja, berättar Sara Berglund, eftersom de smyckena, som exempelvis bismarcklänkar, alltid har ett guldvärde. Silversmycken är det däremot svårare att få några högre summor för, eftersom värdet är lägre från början. Men det finns undantag.

– Man kan få lite mer betalt för smycken av kända formgivare men det gäller inte alla. Vi ser också att man får bättre och bättre betalt för väldigt välgjorda smycken, säger Sara Berglund.

Bland uppskattade formgivare finns Wiwen Nilsson, Tapio Wirkkala, Sven och Anders Högberg samt Georg Jensen. I våras sålde Bukowskis ett hängsmycke av Wiwen Nilsson för 53.900 kronor.

– Det är alltid trevligt att få bjuda dessa på en glad överraskning då de har ett värdefullt silversmycke med sig, säger Sara Berglund.

WIWEN NILSSON, brosch sterlingsilver, Lund, 1959. Slutpris: 27 000 kronor. Foto: Bukowskis Dela fotot på Pinterest

ARMBAND med berlock från Ole Lynggaard. Slutpris: 30 000 kronor. Foto: Bukowskis Dela fotot på Pinterest

HALSKEDJA samt HÄNGE, Anders Högberg, Göteborg, 1972. Slutpris: 2 000 kronor. Foto: Bukowskis Dela fotot på Pinterest

Ädelstenar är alltid populärt

Ädelstenar är naturligtvis alltid populära och går att få en del pengar för. Särskilt diamanter är lättsålda och omtyckta. Dock sjunker värdet på en del diamanter ganska kraftigt när man säljer dem i andra hand, vilket kan bli ett klipp för en köpare.

– Om man köper en ring med en 0,40 carats diamant som är av god kvallite i butik så kostar det 40 000 kronor. När vi säljer ringar med diamanter har du möjlighet att få lika mycket carat för 4- eller 5000 kronor, säger Sara Berglund.

RING, med briljantslipad diamant 0.55 carat. Slutpris: 6 600 kronor. Foto: Bukowskis Dela fotot på Pinterest

ÖRHÄNGEN, med gammalslipade diamanter, 1800-tal. Slutpris: 177 625 kronor. Foto: Bukowskis Dela fotot på Pinterest

Märkesbijouterier går hem

Man tar hänsyn till flera aspekter när man säljer diamanter. Diamanter kan färgas av naturliga spårämnen och färglösa diamanter är dyrast eftersom de är mest sällsynta. Näst efter kommer färgade diamanter, men gula eller bruna diamanter ligger något lägre i pris.

– Om diamanterna har en ton i gult eller brunt sjunker värdet. Det bruna och gula beror på spårämnen i diamanten, det är inget fel, så tycker man att det är snyggt har man tur eftersom de inte värderas lika högt, säger Sara Berglund.

Kanske lite oväntade dyrgripar på andrahandsmarknaden är märkesbijouterier. Generellt får man inget för bijouterier, eftersom de varit så billiga från början. Men står det Chanel eller Dior på smycket kan du göra en god affär.

– Bijouterier från 50- och 60-talen från Dior och Chanel kan bli hur dyra som helst, säger Sara Berglund.

Tips – gör om ditt smycke På andrahandsmarknaden kan du göra klipp vad gäller diamanter, jämfört med nypris. Hittar du ett smycke som kanske inte faller dig i smaken utseendemässigt kan du gå till en guldsmed som kan göra om smycket. Ta reda på prisuppgifter från början så att du kan jämföra med vad det skulle kosta att köpa nytt. Men se upp! En del ädelstenar har behandlats så att de blir mindre hållbara. Det kan göra att stenen blir förstörd när smycket gör som. Gå till en butik eller ett auktionshus när du köper så att du kan försäkra dig om att stenen håller.

”Det är viktigt att hitta ett klädsjälvförtroende”

]

Tidernas mest stilsäkra person?

– Coco Chanel, tack vare hennes banbrytande sätt att se behovet för den moderna kvinnan. Än i dag kan alla kvinnor inspireras av hennes skarpa, eleganta stil som aldrig går ur tiden.

Coco Chanel

En personlig favoritaccessoar?

– Vi tycker det är viktigt att ha ett signatursmycke, något som du alltid kan bära. Ett perfekt exempel är Efva Attlings armband “Moonwalk” som vi båda har.

Världens elegantaste stad?

– Paris. Vi slutar aldrig inspireras av hur parisiskan är feminin, chic och välklädd utan att bli tråkigt perfekt.

Vad ger er ont i magen, stilmässigt?

– Det är jobbigt att se kvinnor som inte trivs i sina kläder. Vi har alla haft den där hemska känslan av att känna sig fel och osäker i vår stil. Just därför är det så oerhört viktigt att hitta ett klädsjälvförtroende.

Lista över antikvitetsobjekt i Bytt är Bytt 22 oktober

]

Här hittar du alla objekt och dess beskrivningar från femte avsnittet av Bytt är Bytt, säsong 2.

En fransk väggbarometer

Från gustaviansk tid, empire, troligen ca 1810. Oktogonal förgylld träram med dekorativa sniderier. Runt om kan man läsa, solurs från toppen: Variable, Bau temps, Bau fixe, Très sec, Tempête, Gr de pluie, Pluie ou Vt. Det finns inte så många i detta fina skick. Kvicksilverbarometern är ett mätdon för uppmätning av luftens tryck som numera är ovanlig. En kärlbarometer erhålls då den öppna änden av ett evakuerat rör som är tillslutet i andra änden förs ner i ett kärl med kvicksilver. På grund av lufttrycket stiger kvicksilver upp i röret. Vid normalt lufttryck blir kvicksilverpelarens höjd 760 mm. Trycket kan då anges som 760 mmHg eller 760 torr (= 1013,25 hPa).

Kinesisk urna från Transition mellan Ming & Qing 1600-tal

Urnan är ovanligt stor och i perfekt skick. Motivet är drakar gjorda i blå underglasyr. Detta var ett vanligt motiv under denna tid, den kinesiska draken ofta för lycka och tur. Urnan är från perioden som kallas Transition och pågick ca 1621-84. Transition, som var övergångsperioden mellan Ming och Qing, var en tid av oroligheter och uppror. Det var oroligt i porslinsstaden Jingdezhen och de kejserliga beställningarna upphörde. Tillverkningen av porslin avstannade dock inte helt, utan både i Jing, dezhen och i privata ugnar runt om i landet fortsatte den i mindre tillverkning. Epoken kallas ”den fria penselns tid".

En stol gjord av Gustaf Fjaestad

En stabbestol i svensk jugendstil från de värmländska skogarna, tillverkad av Gustaf Fjaestad (1868-1948).

Stolen är utkarvad och skulpterad ur ett enda stycke furu från nedersta delen av tall- eller granstammen. Stubben blir stabben. Traditionen hittas främst i Norge och i Värmland.

Motivet är bland annat granbarr och –kottar. Längst upp på ryggen ser det nästan ut som fiskfjäll. Den är signerad.

Akvareller målade av Jenny Nyström

Fyra inramade originalakvareller till vykort. Målningarna är signerade.

Motiven är: 1. Gröt till tomten – en flicka och en pojke ställer en skål med risgrynsgröt till tomten i stallet. Pojken håller i en lykta. Mått: 23,5 cm höjd x 13 cm bredd

  1. Julkort – en mamma ligger och sover med sitt barn i en säng. Julgran i bakgrunden. Text: GLAD JUL! Mått: 23 cm höjd x 15 cm bredd

  2. Kyrkrodd – tre vuxna och tre barn klädda i folkdräkter ror en eka. Mått: 16 cm höjd x 25.5 cm bredd

  3. Ombord – en finklädd kvinna står vid masten på ett fartyg. Mått: Höjd: 34 cm höjd x 25,5 cm bredd.

Jenny Nyström (1854-1946) studerade vid Konstakademien i Stockholm och Paris. Hon var stora delar av sitt liv ensam försörjare av sin familj och var oerhört produktiv. Hon gjorde hundratals, kanske tusentals, jultidningsomslag, julkort och julbonader och illustrerade över 340 barnböcker.

Elvis Presleys foto med autograf

Autografen tillkom ca 1965. Mannen som låg bakom att ägaren fick den var den brittiske basisten Philip Spalding, som i sin tur gav i uppdrag till en kollega att ordna autografen. Personen hade med sig ett papper eller något annat som Elvis skulle skriva på, men Elvis drog själv fram denna bild på sig själv, därav skicket. Det finns ett äkthetsintyget på baksidan.

Längd/bredd: Lite mindre än ett A4, uppspänd på ett kardboard. På baksidan sitter brevet!

Hasselbladskamera av Szilárd Szabad

Denna kamera är från 1947 och i färgen röd. Hasselblads universalkamera med rörligt framstycke, handlar om vridning och lutning. Det gjordes inte många. Många saknar bakstycke, eftersom många fotografer glömde den. Dragspelet ömtåligt, utsatt för massa vikningar. Bälgen gjord av en kvinna. Den är i gott skick.

Szilárd Szabad (1907-1994) började bygga träkassetter till kameror. Svåra att få tag på under kriget.

Mått: Utfälld längd 80cm höjd 30cm bredd 25 ihopfälld

En skulptur gjord av Hertha Hillfon

Denna skulptur gjordes 1996 och materialet är svartglaserat stengods. Och personerna vi ser är Herthas barnbarn och barnbarnsbarn. Denna har aldrig varit ute på marknaden utan har stått hemma hos konstnärens son sedan den gjordes.

Hertha Hillfon (1921-2013) var en banbrytande konstnär och skulptör. Hon skapade under 60-talet konst av vardagliga föremål, och gjorde lerskulpturer av brödlimpor, barnskjortor eller farfars tofflor. Men mest känd är hon nog ändå för sina stora, monumentala ansikten i brons eller keramik. Hillfon var oerhört produktiv och arbetade med leran in i det sista, fram till sin död vid 92 års ålder år 2013.

Vikt ca 130 kg

Örhängen från modehuset Chanel

Kameliaformade clips-örhängen i sterlingsilver och med strass av hög kvalitet. Detta att ha strass istället för diamanter är inget ovanligt bland bijouterier från Chanel. Coco Chanel tyckte nämligen att det var strunt samma om smycken var äkta eller inte, så länge de var snygga. Kameliablomman finns nu som symbol på samtliga Chanelkassar och -boxar. På baksidan av örhängena är det tryckt ”Chanel”.

Coco Chanel (1883-1971) egentligen Gabrielle Bonheur. Med ambitionen att ge kvinnor samma frihet som män skapade Chanel sparsmakade men sofistikerade kläder fria från korsetter och tydliga klassmarkörer och hon kom att skapa ett imperium.

Mått: Ca 2 cm i diameter.